Interviu: In Stilul Meu.

Despre stilul modern: interviu cu designerul Mihai Teodor

Dacă v-aţi mutat recent în casă nouă, sau pur şi simplu căutaţi să faceţi o schimbare majoră în locuinţă, se poate ca stilul de design modern să vă surâdă. Mai multe informaţii despre ce implică acest stil, ne-a oferit designer-ul de interior Mihai Teodor. 

In Stilul Meu: Ce presupune concret munca unui designer de interioare?

Mihai Teodor: Dacă ne gândim la design ca la un proces de lucru care porneşte de la concept şi se termină la execuţie, atunci cel ce se ocupa de acest proces este considerat un designer. Putem să ne gândim la designer şi ca la un om de corporaţie, un soi de unealtă de marketing, iar în acest caz,  designerul este cel ce pune în slujba marketingului un set de tehnici artistice sau inginereşti pentru ca produsele sau interioarele unei corporaţii să devină mai uşor de vândut. Putem să ne gândim la design ca la o unealtă de arhitectură şi atunci designerul devine un soi de arhitect al detaliilor interioare.
Pentru mine, fără a exclude cele de mai sus, cred că un designer trebuie să înţeleagă, pe cât posibil, necesităţile clientului pentru care lucrează, să îşi dea seama ce stil de viaţă are această persoană, care este rutina lui şi, nu în cele din urmă, ce îşi doreşte respectivul client, astfel încât atunci când interacţionează cu design-ul, interacţiunea să fie una firească, logică, plăcută.

ISM: Care sunt trăsăturile stilului de design modern şi prin ce elemente se diferenţiază de stilul contemporan?

M.T.: Nu văd o diferenţă între cele două, stilul contemporan este un stil modern, la fel ca minimalismul, de exemplu. Stilul modern este în relaţie cu omul modern şi nu mă refer la cel din reviste, deşi şi acela este o parte mică a modernismului, însă mă refer în special despre nevoia de a schimba trecutul şi de a aduce ceva nou, mai bun. Practic, în design, orice este apărut după revoluţia de la 1848 poate fi denumit modern pentru că, sub o formă sau alta, acel design schimbă trecutul şi urmează alte reguli denumite generic, de către omul modern, ca fiind moderne.

ISM: Ce este, de fapt, curentul minimalist?

M.T.: Este unul dintre trendurile moderne şi se concentrează pe eliminarea inutilului. A apărut într-o formă extremă prin anii ’80, când totul era alb, un mobilier minimalist avea doar funcţiile de bază, fără decoraţiune. Nu a avut un impact spectaculos, însă după anul 2000, a revenit ca trend cu o formă mai umană. Culorile noului minimalism sunt griurile, închise sau deschise, cu sau fără nuanţe. Există şi un mic loc pentru decoraţiune, uneori decoraţiunea foloseşte chiar şi ca accent.

ISM: Care sunt materialele folosite cel mai mult în stilul modern de design? Dar culorile?

M.T.: Cu cât un material este folosit mai mult cu atât acesta devine mai comun şi în concluzie lasa să mai fie unul „modern”. Cele mai folosite materiale pentru un stil modern sunt neconvenţionale, pereţi din sticlă deşeu, sau alte astfel de experimente. Cât despre culori, cele nonconformiste, acum nu mai este aşa o explozie pe zona asta, se foloseşte foarte mult alb şi negru, violet, uneori roz, foarte mult culori senzuale dar în urmă cu câţiva ani se foloseau culorile pastel, numai verde pistas, oranj, roz, ceruleum.

ISM: Cum sunt pereţii în stilul modern? Poate exista tapet?

M.T.: Dacă este un tapet inovator, sau reprezintă cumva un experiment, atunci sigur. În special, pereţii moderni sunt neconvenţionali, trataţi cu tot felul de pietre sau tot felul de vopsele, sau dintr-un material deosebit.

ISM: Care sunt aşteptările unui client atunci când consultă un designer de interioare? Există lucruri irealizabile, din punctul de vedere al designului?

M.T.: Lucruri irealizabile nu există, există doar lucruri inutile din punct de vedere al raportului cost/eficienţă. Anumite lucruri, deşi realizabile, nu au sens. Aşteptările unui client sunt strâns legate de partea estetică, deşi în design asta este numai cireaşa de pe tort. Cred că are de-a face cu faptul că, în ţară, designerii încă sunt situaţi în aceeaşi grupă cu artiştii, deşi este o meserie destul de tehnică. În străinătate, o bună parte a meseriei de designer era legată de întocmirea necesarelor de materiale, a planşelor de execuţie şi a asistenţei pe şantier, dar acolo, sigur, un designer îşi execută lucrarea.

ISM: Se poate vorbi despre tendinţe ale „modei” în materie de design interior? 

M.T.: Sigur că vorbim despre tendinţe, cei care nu sunt în domeniu au o viziune destul de statică despre designul de interior, însă dacă facem comparaţie între ceea ce se lucra acum zece ani şi ceea ce se lucrează în prezent, diferenţele sunt evidente. Asta presupune modernismul: să schimbi regulile constant şi să vii cu ceva nou şi mai bun.  Pe de altă parte, constat că ceea ce se consideră drept nou, devine fără substrat, doar valoare estetică şi cu o profunzime din ce în ce mai subţire, semn că omul devine superficial.
Cu cât un stil de design este mai superficial, cu atât se demodează mai uşor. Cu cât punerea în practică a unui stil este mai stângace, de asemenea, această operă se vă demoda mai repede.

ISM: Dacă ai avea la dispoziţie o cameră îngustă, destul de mică şi în care pătrunde greu lumina, cum ai mobila-o, după stilul modern?

M.T.: Sigur că un stil modern ar fi cel mai indicat – un minimalism serios, fără culoare prea multă sau prea închisă şi fără prea multă decoraţiune, bine, ar trebui să îmi spui şi la ce foloseşte această încăpere, dar să zicem că este vorba despre o garsonieră. Atunci aş merge pe nuanţe deschise pentru că cele închise dau senzaţia de înghesuială. Mai mult, tot pentru ca să dau senzaţia de spaţiu m-aş juca cu linii, adică tapet în linii, lemn cu fibră pronunţată tip cebrano deschis, rafturi deschise cu care, de asemenea, creezi o liniaritate, sau alte jocuri decorative. Finisajele, oricare ar fi culorile, ar fi lucioase, pentru impresia de oglindire, de reflectare a luminii, despre care spuneam că este puţină. Ah! Şi aş pune şi ooglindă mare de tot la intrare, poate şi prin camera principală, pe undeva.

Mihai Teodor, designer interior.

Sursa foto: http://www.mihaiteodor.com

Citeste mai mult: https://instilulmeu.ro/despre-stilul-modern-interviu-cu-designerul-mihai-teodor/

Call Now Button